It is currently Wed Dec 13, 2017 3:22 am


All times are UTC




Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 
Author Message
 Post subject: GNS3 1.0 BUGs
PostPosted: Thu May 29, 2014 8:32 am 
Offline

Joined: Sun Feb 27, 2011 1:53 am
Posts: 32
I just updated GNS3 1.0a5 to GNS3 1.0a6dev3. After opening my project with IOU devices (INE topology) I lost all configs and ended up with the following question instead of the startup config.

Code:
         --- System Configuration Dialog ---

Would you like to enter the initial configuration dialog? [yes/no]:



Then I tried to configure one IOU device to use the INE's initial config and after clicking on the "Apply" button the following Exception appeared in the Console panel:
Code:

GNS3 management console. Running GNS3 Early Release (ER) version 1.0a6.dev3.
Copyright (c) 2006-2014 GNS3 Project.

=> ****** Exception detected, traceback information saved in /home/gns3/.config/GNS3/exception.log ******

PLEASE REPORT ON http://forum.gns3.net/development-f14.html OR http://github.com/GNS3/gns3-gui/issues

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/local/lib/python3.4/dist-packages/gns3_gui-1.0a6.dev3-py3.4.egg/gns3/node_configurator.py", line 141, in on_uiButtonBox_clicked
    self.applySettings()
  File "/usr/local/lib/python3.4/dist-packages/gns3_gui-1.0a6.dev3-py3.4.egg/gns3/node_configurator.py", line 175, in applySettings
    child.node().update(child.settings())
  File "/usr/local/lib/python3.4/dist-packages/gns3_gui-1.0a6.dev3-py3.4.egg/gns3/modules/iou/iou_device.py", line 238, in update
    params["startup_config_base64"] = self._base64Config(new_settings["startup_config"])
  File "/usr/local/lib/python3.4/dist-packages/gns3_gui-1.0a6.dev3-py3.4.egg/gns3/modules/iou/iou_device.py", line 212, in _base64Config
    config = f.read()
  File "/usr/lib/python3.4/codecs.py", line 313, in decode
    (result, consumed) = self._buffer_decode(data, self.errors, final)
UnicodeDecodeError: 'utf-8' codec can't decode byte 0xff in position 0: invalid start byte

****** Exception detected, traceback information saved in /home/gns3/.config/GNS3/exception.log ******

PLEASE REPORT ON http://forum.gns3.net/development-f14.html OR http://github.com/GNS3/gns3-gui/issues

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/local/lib/python3.4/dist-packages/gns3_gui-1.0a6.dev3-py3.4.egg/gns3/node_configurator.py", line 135, in on_uiButtonBox_clicked
    self.applySettings()
  File "/usr/local/lib/python3.4/dist-packages/gns3_gui-1.0a6.dev3-py3.4.egg/gns3/node_configurator.py", line 175, in applySettings
    child.node().update(child.settings())
  File "/usr/local/lib/python3.4/dist-packages/gns3_gui-1.0a6.dev3-py3.4.egg/gns3/modules/iou/iou_device.py", line 238, in update
    params["startup_config_base64"] = self._base64Config(new_settings["startup_config"])
  File "/usr/local/lib/python3.4/dist-packages/gns3_gui-1.0a6.dev3-py3.4.egg/gns3/modules/iou/iou_device.py", line 212, in _base64Config
    config = f.read()
  File "/usr/lib/python3.4/codecs.py", line 313, in decode
    (result, consumed) = self._buffer_decode(data, self.errors, final)
UnicodeDecodeError: 'utf-8' codec can't decode byte 0xff in position 0: invalid start byte




Attachments:
R3.txt [3.35 KiB]
Downloaded 62 times


Last edited by NetAdmin on Sat May 31, 2014 7:00 am, edited 1 time in total.
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: GNS3 1.0a6dev3 - startup-config issue
PostPosted: Thu May 29, 2014 5:15 pm 
Offline

Joined: Wed Apr 02, 2014 5:20 pm
Posts: 80
Location: Lancaster, Pa
I had the same issue with every topology I created in Alpha 3 after upgrading. Long story short anything created in 3 needs to be recreated again. Not sure what version you created them with but looks like the exact same thing.

I decided to just stay at alpha 3 until some more features I want are included instead of recreating all my topologies now.

Bruce


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: GNS3 1.0a6dev3 - startup-config issue
PostPosted: Thu May 29, 2014 7:05 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Sat Oct 11, 2008 1:41 pm
Posts: 2668
Location: Canada
Quote:
Then I tried to configure one IOU device to use the INE's initial config and after clicking on the "Apply" button the following Exception appeared in the Console panel


Actually the problem here is the config file that contains invalid charaters that cannot be decoded properly. I could reproduce the issue and I've fixed GNS3 so it will replace invalid characters by '?'.

_________________
Jeremy, GNS3 Programmer & Benevolent Dictator for Life.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: GNS3 1.0a6dev3 - startup-config issue
PostPosted: Fri May 30, 2014 6:25 am 
Offline

Joined: Sun Feb 27, 2011 1:53 am
Posts: 32
Thanks Jeremy. That issue is resolved now.

Here is one more bug:

If you create a project with one IOU device connected to the built-in HUB and when you save and close the project next time when you open it the IOU device will not be connected to the HUB.

The topology file will have the links but they will no be displayed in GNS3

Code:
    "topology": {
        "links": [
            {
                "description": "Link from IOU1 port Ethernet0/0 to HUB1 port 1",
                "destination_node_id": 3,
                "destination_port_id": 71,
                "id": 1,
                "source_node_id": 1,
                "source_port_id": 33
            },
            {
                "description": "Link from IOU2 port Ethernet0/0 to HUB1 port 2",
                "destination_node_id": 3,
                "destination_port_id": 72,
                "id": 2,
                "source_node_id": 2,
                "source_port_id": 45
            },


Topology attached


Attachments:
TESTBASIC.gns3.txt [16.27 KiB]
Downloaded 55 times
TESTLAB.png
TESTLAB.png [ 15.36 KiB | Viewed 2117 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: GNS3 1.0a6dev3 - startup-config issue
PostPosted: Fri May 30, 2014 11:58 am 
Offline
Site Admin

Joined: Sat Oct 11, 2008 1:41 pm
Posts: 2668
Location: Canada
Quote:
Here is one more bug


Thanks for catching that. I've fixed it.

Cheers,

_________________
Jeremy, GNS3 Programmer & Benevolent Dictator for Life.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: GNS3 1.0a6dev3 - startup-config issue
PostPosted: Sat May 31, 2014 6:59 am 
Offline

Joined: Sun Feb 27, 2011 1:53 am
Posts: 32
Here is one more cosmetic bug.

When you first time create a project and you rename IOU to Rx or SWx then changes will not be seen in the Topology Summary panel. You will have to save, close and open the project to see it.

The same applies to IOS devices. See attached picture.


Attachments:
Screenshot from 2014-05-31 16^%54^%31.png
Screenshot from 2014-05-31 16^%54^%31.png [ 52.31 KiB | Viewed 2075 times ]
Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: GNS3 1.0 BUGs
PostPosted: Sat Jun 07, 2014 3:59 pm 
Offline
Site Admin

Joined: Sat Oct 11, 2008 1:41 pm
Posts: 2668
Location: Canada
Quote:
Here is one more cosmetic bug.

When you first time create a project and you rename IOU to Rx or SWx then changes will not be seen in the Topology Summary panel. You will have to save, close and open the project to see it.

The same applies to IOS devices. See attached picture.


Ok, this one should be fixed now.

Thanks,



_________________
Jeremy, GNS3 Programmer & Benevolent Dictator for Life.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 7 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group

phpBB SEO